Политика на колачиња

                                            Политика за колачиња

 
 

1. ВОВЕД

Веб-страницата www.traveltoday.mk користи колачиња.

„Колаче“ е датотека што содржи идентификатор што се испраќа од веб-сервер до веб-прелистувач и се чува од прелистувачот. Идентификаторот потоа се испраќа назад до серверот секој пат кога прелистувачот ја  бара страница од серверот.

Колачињата може да бидат „постојани“ колачиња или колачиња за сесија: постојани колачиња кои ќе се чуваат од страна на веб-прелистувач и ќе останат валидни до поставениот датум на истекување, освен ако корисникот не ги избрише пред датумот на истекување; колаче за сесија, од друга страна, ќе истече на крајот на корисничката сесија, кога веб-прелистувачот е затворен.

Колачињата може да не содржат информации што лично го идентификуваат корисникот, но личните податоци што ги чуваме за Вас може да бидат поврзани со информациите зачувани и добиени од колачиња.

2. КОЛАЧИЊА ШТО СЕ КОРИСТАТ

Веб-страната traveltoday.mk користи колачиња за следниве цели:

  • автентикација и статус – ние користиме колачиња за да ве идентификуваме кога ја посетувате нашата веб-страница (колачињата што се користат за оваа намена се: PHPSESSID,tk_ai, wordpress*);
  • кошничка за пазарување – ние користиме колачиња за да ја одржуваме состојбата на вашата кошничка додека сте на нашата веб-страница (колачињата што се користат за оваа намена се: woocommerce_*);
  • персонализација – ние користиме колачиња за да складираме информации за вашите желби и да ја персонализираме нашата веб-страница за Вас (колачињата што се користат за оваа намена се: wordpress_logged_in*);
  • безбедност – ние ги користиме колачињата како елемент на безбедносните мерки што се користат за заштита на корисничките сметки, вклучително и спречување на лажна употреба на ингеренциите за најава и за заштита на нашата веб-страница,(колачиња што се користат за ова цел се: wordpress_sec*, wordpress*, wp-*);
  • рекламирање – ние користиме колачиња за да ни помогне да прикажеме реклами што ќе бидат релевантни за вас (колачињата што се користат за оваа намена се: fb*, mailchimp*, колачиња сервирани од youtube.com при преглед на одредени продукти со видео, колачиња од doubleclick.net за таргетирање, колачиња од facebook.com за ремаркетинг);
  • анализа – ние користиме колачиња за да ни помогне да ја анализираме употребата и перформансите на нашата веб-страница (колачињата што се користат за оваа намена се: ga*, gtm*); и
  • согласност за колачиња – ние ги користиме колачињата за да ги чуваме вашите желби во однос на употребата на колачиња поопшто (колачињата што се користат за оваа намена се: Wmpci_Popup, cookies.js, moove_gdpr_popup).

3. УПРАВУВАЊЕ СО КОЛАЧИЊА

Повеќето прелистувачи Ви дозволуваат да одбиете да прифатите колачиња и да избришете колачиња. Методите за тоа се разликуваат од прелистувач до прелистувач и од верзија до верзија. 

Сепак Ве информираме дека ако ги блокирате колачиња, можеби нема да можете да ги користите сите или некои од функциите на нашата веб-страница. 

Можете да управувате со Вашите преференции во врска со користењето колачиња на нашата веб-страница, со одбирање на опцијата „Се согласувам“ или „Не се согласувам“ при првата посета на traveltoday.mk.

Ако имате какви било прашања во врска со оваа Политика за колачиња Ве молиме контактирајте нè на e-mail адресата: info@traveltoday.mk